Saudi-Arabië is van plan om 10,8 miljard euro aan zijn burgers te geven om de gestegen kosten van het levensonderhoud te ondervangen, zo berichtte Reuters zondag.
Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud heeft zijn regering bevolen om ambtenaren het komende jaar maandelijks een extra toelage van 1000 riyal te geven, wat overeenkomt met een bedrag van 220 euro.
“De allocatie van 10,8 miljard euro toont aan dat hoezeer de Saudische overheid bezorgd is om de koopkracht en het welzijn van haar onderdanen”, aldus Awwad bin Saleh Alawwad, de minister van Cultuur en Informatie tegen plaatselijke media.
De Saudische overheid biedt werk aan om en nabij 1,18 miljoen Saudi’s.
Pensionado’s en militairen die aan het front in Yemen vechten krijgen ook nog eens 1110,- euro bonus en de overheid heeft toegezegd in sommige gevallen de BTW te betalen – bijvoorbeeld bij mensen die voor het eerst een huis kopen.
Het bonusplan geldt als compensatie voor een recente belastingverhoging van 5 procent op goederen als voedsel en nutsdiensten, en voor de bijna verdubbelde benzineprijzen.
Deze belastingverhogingen zijn het gevolg van de pogingen om het begrotingstekort te tackelen, dat geschat wordt op zo'n 43,4 miljard euro.
De regering kondigde ook aan de extraatjes voor leden van het koninklijk huis te willen beperken, iets waar de Saudische elite onmiddellijk tegen in het geweer kwam.
Zaterdag zette de regering 11 prinsen gevangen nadat ze zich verzameld hadden voor een zeldzaam protest voor het koninklijk paleis.
Dit protest was een reactie op een ander decreet waarin de regering "betalingen van de staat staakt aan leden van het koninklijk huis om hun water- en elektriciteitsrekening te betalen", aldus Sheikh Saud Al Mojeb in een verklaring aan CNN.
Saudi-Arabië probeert iets aan zijn schulden te doen
Saudi-Arabië heeft verschillende bezuinigingsmaatregelen aangekondigd om de stijgende schuldenlast een halt toe te roepen.
Afgelopen maand presenteerde Saudi-Arabië een programma ter waarde van 16 miljard euro om de groei van de private sector te stimuleren, aldus Bloomberg.
"De enige manier om de economische groei in 2018 te herstellen is door fiscale maatregelen", aldus Crispin Hawes, managing director bij een Londense risico consultant tegen Bloomberg.
Conform Vision 2030, dat tot doel heeft "het land te openen en de economie te diversifiëren", is kroonprins Mohammad bin Salman met de grote schoonmaak begonnen. In zijn campagne tegen corruptie zijn de 200 meest rijke Saudi's gearresteerd - met een verzameld vermogen ter waarde van 686 miljard euro.
De Saudische overheid biedt de gearresteerden hun vrijheid in ruil voor 70 procent van hun vermogen, een bedrag waarmee het koninkrijk zijn ambitieuze programma's kan financieren.